Pesto er en velsmagende basilikumsauce, der stammer fra Genova i Italien.
Pesto betyder at støde eller findele.
Pesto er efterhånden blevet et elsket tilbehør til mange retter. Den kan både spises varm og kold, på pasta, i salatdressing eller på en skive brød. Man kan købe udmærket pesto på glas, men den bliver endnu bedre, hvis man laver den selv - og det er nemt og tager ingen tid, heller ikke selvom man aldrig har prøvet det før. Nutidens kreative kokke varierer den klassiske opskrift med andre krydderurter, soltørrede tomater og andre ingredienser, men basis er under alle omstændigheder olivenolie.
Pesto:
1-2 dl god, ekstra jomfruolivenolie
1 stort bundt friske basilikumblade
1 fed hvidløg
1/2 tsk. groft salt
100 gr. pinje kerner (el. evt. valnødder)
100 gr. reven parmesan
peber
Rist pinjekernerne gyldne på en tør pande. Hæld dem i en blender sammen med krydderurter og parmesan. Sæt maskinen i gang, og kør ingredienserne sammen, mens olivenolien tilsættes i en meget tynd stråle. Smag til med salt og peber. Pestoen kan opbevares i køleskabet i flere døgn.
Citronpesto:
En pesto som er friskere og lidt mindre fed i smagen end den originale, og lidt billigere fordi vi ikke bruger parmesan.
1 stor potte basilikum
Saften af 1/2 citron 4 spsk pinjekerner
4 fed hvidløg lidt salt
1 1/2 dl olivenolie
Blend alle ingredienser undtagen olivenolien (evt. med en stavblender) Det behøver ikke at være helt findelt. Tilsæt olivenolien lidt efter lidt, mens der blendes ved nedsat hastighed.
Persillepesto:
2 kopper frisk persille uden stilke
2 spsk. tørrede basilikumblade
1 tsk. salt
1/2 tsk. friskkværnet peber
2 tsk. finthakket hvidløg
2 spsk. Finthak. pinje el. valnøddekerner
1-2 dl. olivenolie
1 dl revet parmesanost
Kom alle de tørre ingredienser og 1/3 af olivenolien i en blender og kør til det hele er findelt. Stop undervejs og skub ned fra kanterne. Tilsæt resten af olivenolien undervejs ved lavere hastighed. Hæld blandingen i en skål og rør parmesanosten i.
Persille-chili pesto:
50 g pinjekerner eller smuttede hakkede mandler
1 rød chili 2 fed hvidløg
1 bundt persille 1 dl god olivenolie
saft af 1/2 citron salt og peber
Rist pinjekerner/mandler tørres på en pande sammen med finthakket chili. Hak hvidløgsfeddene og kom alle ingredienser i en blender. Blend til en blød puré og smag til med salt og peber.
Rucolapesto:
1 stort bundt rucolasalat
50 gr. pinjekerner 80 gr. parmesan
1/2 dl. olivenolie salt og peber
Blend rucola med pinjekerner og parmesanost.
Tilsæt olie og smag pestoen til.
Tomatpesto:
50 gr. Soltørrede tomater
50 gr. parmesan 50 gr. hasselnødder
1 dl. Olivenolie
Salt og peber
Blanchér de soltørrede tomater.
Blend dem med hasselnødderne og olivenolien.
Riv parmesanen i massen, og smag til med salt og peber.
Valnøddepesto:
75 g valnødder
1 bdt. persille 1 fed presset hvidløg
50 g frisk revet parmesan ost 50 g feta ost
1 tsk. salt frisk kværnet peber
1 dl god olivenolie
Nip persillen for grove stilke.
Kom alle ingredienserne til pestoen i en blender og miks det til en jævn masse.
4/18/2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar