4/09/2007

Lakse- og kartoffelterrin m. Dildcreme

5 Couverter.


10 – 12 kogte pillekartofler
1 Stort løg
4 Spsk. Smør
350 Gr. Tynde røgede Lakseskiver
Hvidt Peber
4 Æg
3 – 3½ Dl. Sødmælk

Dildcreme:

3 Dl. Creme Fraiche 38%
Lidt urtebouillon
1½ Dl. Fintklippet dild
Lidt Cayennepeber
Lidt hvid Peber.


Skær de kogte, pillede kartofler i ca. 4 mm. Tykke skiver.
Pil løget og skær det i fine tern.
Svits det hakkede løg i halvdelen af smørret på en pande, uden at det tager farve.
Stil de blankede løg til afkøling.
Smør en aflang ovnfast form, som kan rumme ca. 2 liter, og fordel et lag kartoffelskiver i bunden af formen.
Dæk kartoflerne med et lag lakseskiver.
Krydr fisken med lidt hvidt peber.
Læg 1/3 af de blankede løg ovenpå lakseskiverne.
Læg et lag kartofler, læg et lag lakseskiver, læg et løg……. og afslut med et lag kartofler på toppen.

(Ovenstående kan gøres i god tid i forvejen, dog højst 12 timer. Opbevar formen tildækket på køl indtil bagning. Forvarm ovnen på 225° Celsius.)

Pisk æggene sammen med mælken.
Hæld massen hen over formens indhold.
Bag laksen på nederste rille i ovnen – 50 min. til 1 times tid, afhængig af formens størrelse og facon.
Kontrollér bagetiden ved at stikke en kniv igennem i midten.
Når æggestanden er stiv, og intet hænger ved, er retten færdig.

Lad endelig den færdigbagte lakseret stå og dampe af i formen i 5 – 10 Minutter inden serveringen.
Så hænger den bedre sammen.
Det passer også med den tid, det tager at tilberede saucen.

Dildcreme:

Kog creme fraichen op med urtebouillonen under piskning til saucekonsistens.
Smag til med finthakket dild og en anelse cayenne og hvid peber.

Som variation kan saucen smages til med en skefuld letpisket flødeskum og en håndfuld friske letsaltede lakserogn.

Brug under alle omstændigheder kun Creme Fraiche 38%, fordi en fedtfattigere creme fraiche skiller ved kogning.
Servér dildcremen til den lune indbagte laks.
Server Flutes Til.

Ingen kommentarer: