Blæksprutten er et bløddyr, som forekommer i de store have, fremfor alt i sydlige vande som f.eks.
Middelhavet; den fanges dog også i de danske farvande. Der findes mange arter. De mindste er få cm. Store – de største omkring 18 m !
Den til spisning hyppigst anvendte blæksprutte er en særlig stor art med klokkeformet krop, en næbligende mund, otte korte arme og to lange følehorn.
Blæksprutte bruges meget i Middelhavslandene. I Spanien koges den ofte i sit eget blæk – Chipirones en su tinta. Den bruges også i sammenkogte retter, Paella for eksempel eller simpelt hen friteret.
Frisk blæksprutte findes lejlighedsvis hos fiskehandleren, mest når danske fiskere får den i sine garn, men hovedparten eksporteres til USA. Den ”danske” blæksprutte vejer fra ½-1 Kg. En del fiskehandlere sælger dybfrosne blæksprutter importeret fra USA. De er meget små, der er 8-9 stk. i en ½ Kg. Pakke. Henkogte blæksprutter i vand eller eget blæk fås på dåse i delikatesse forretninger og hos velassorterede købmænd.
Klargøring af blæksprutter :
Skyl blæksprutten fri for alt blækket, og skær fangarme og følehorn af. Kassér de sidstnævnte. Fjern den næblignende mund, øjnene, evt. skjold og indvolde (blækkirtel). Skyl atter blæksprutten godt og flå det tynde skind af. Skær fangarmene i passende stykker og del dem evt. på langs. Kroppen kan deles i mindre stykker eller skæres i 1½ - 2 Cm. Tykke ringe alt efter formålet.
Meget små blæksprutter bruges hele.
Blæksprutte Provencale :
1 Blæksprutte på ca. 1 kg
1 Spsk. salt pr. Liter kogevand
½ Dl. Olie
1½ Dl. Tør hvidvin
1½ Dl. Kogevand
2 Løg
1 Fed hvidløg
½ Bundt persille
½ Citron
salt og peber
Gør blæksprutten i stand. Skyl den grundigt og flæk fangarmene på langs til ”tunger”.
Del det resterende blæksprutte kød i passende stykker.
Kog blæksprutten i letsaltet vand, cirka 45 minutter, tag den op af kogelagen og lad den dryppe af.
Hak løg, hvidløgsfed og persille fint og skær citronen i tynde skiver.
Varm olien og brun blæksprutten heri. Kom hakket løg, hvidløg og persille ved, hæld kogevand og vin over.
Drys med salt og peber og læg citronskiverne øverst.
Kog ved svag varme, under låg 15 minutter eller til blæksprutten er mør.
Servér med ris el. brød
I de senere år er det blevet populært at tilføje soltørrede tomater i denne ret, men så er det ikke den originale Blæksprutte Provencale længere – Men det smager fantastisk godt !
4/09/2007
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar